jump to navigation

Ramadhan dan Pencarian Lailatul Qadar August 23, 2010

Posted by abulutfi in Tinta Editor.
trackback


Bila masuk bulan Ramadhan al-Mubarak, ramailah umat Muhammad (s.a.w.) yang bertungkus-lumus memenuhkan hari dan malamnya dengan amalan sunat. Alhamdulillah. Ramadhan sememangnya bulan yang berkat dan rahmat. Antara kelebihan bulan Ramadhan adalah:

1. Menimbulkan keinsafan dalam diri, terutamanya pada golongan kaya dengan melalui liku-liku hidup seorang yang terpaksa berlapar dan dahaga. Seterusnya keinsafan ini menimbulkan perasaan timbangrasa dan kasih-sayang sesama manusia.
2. Mendekatkan diri hamba kepada Penciptanya (Allah) melalui amalan-amalan sunat dan penghapusan dosa secara besar-besaran oleh Allah s.w.t.
3. Menyihatkan tubuh badan melalui kewajiban berpuasa sepanjang Ramadhan.
4. Dirantai syaitan-syaitan. Maka, lebih mudahlah untuk kita mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.
5. Lailatul Qadar dihadirkan pada bulan ini, dimana malam tersebut lebih baik dari 1000 bulan.
Pada bulan inilah juga, insan yang mencari akan ketemui apa yang dicari. Maksud saya erti hidup. Kerana apa? Seperti yang saya katakana terdahulu, kerana bulan ini adalah bulan penuh berkat dan rahmat. Apa maksudnya? Berkat dan rahmat tidak boleh dilihat dengan mata kasar kita. Ia adalah sesuatu yang dapat kita rasa dalam hati. Misalnya, duit sedikit tetapi cukup. Hidup susah tetapi tenang. Apatah lagi dalam bulan di mana Allah s.w.t. lipat gandakan pahala, ganjaran dan rezeki (bukan wang semata-mata); Allah hapuskan sebanyak-banyaknya dosa dan Allah kabulkan doa-doa orang yang berdoa. Berkat dan rahmat akan dirasa oleh orang yang mencari. Malang sungguh mereka yang membiarkan Ramadhan berlalu tanpa terkesan apa-apa.

Tips Lailatul Qadar
Bukan niat saya untuk menggalakkan beramal hanya pada malam 21, 23, 25, 27 atau 29 sahaja dengan berkongsi tips ini. Namun, oleh kerana mulia dan hebatnya malam Lailatul Qadar ini, saya berharap agar kita sama-sama dapat memperolehinya. Sebenarnya ramai yang mempunyai persepsi, apabila mereka melihat pokok sujud, itulah tandanya mereka ‘dapat’ malam Lailatul Qadar. Kadangkala, apa sahaja yang boleh dikaitkan dengan keajaiban malam Lailatul Qadar akan dijadikan hujah untuk menyokong pendapat masing-masing. Adakah semudah itu untuk mendapat Lailatul Qadar? Tepuk dada, tanyalah iman! Orang Melayu ni nak ikut jalan ‘short cut’ saja. Cuba-cubalah perbanyakkan amalan dan zikir dahulu. Rezeki tidak datang bergolek.
Walau apapun, saya kongsikan di sini tips bagi yang benar-benar komited untuk mencarinya. Pendapat orang-orang sufi menyatakan bahawa jika awal puasa jatuh pada hari Rabu, maka Lailatul Qadar jatuh pada malam 27 haribulan (daripada kitab Al-Jauhar Al-Mauhub Wa Munabbihat Al-Qulub). Tapi awas, 4 golongan di bawah ini tidak akan mendapat keampunan pada malam tersebut sebagaimana orang-orang beriman yang lain:
1. Orang yang kekal minum arak,
2. Orang yang derhaka terhadap kedua ibu bapa,
3. Orang yang memutuskan tali silaturrahim,
4. Orang yang tidak bertegur dengan saudaranya melebihi 3 hari.

Wallahua’lam.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: