jump to navigation

Ramadhan dan Transformasi Diri September 14, 2009

Posted by abulutfi in Bimbingan.
trackback

Kita telah masuk ke fasa ke-3 bulan Ramadhan. Pada fasa ini kita tidak lagi sibuk mengadaptasi perut dengan keadaan berpuasa di siang hari dan beribadah di malam hari. Pada fasa ini juga adalah kemuncak transformasi diri. Oleh kerana Allah swt menyembunyikan satu malam yang lebih baik dari 1000 malam pada fasa ke-3 ini, maka umat Islam sepatutnya menjadikan ia titik perubahan dalam diri untuk mengejar keredhaan Allah swt.tasbih

Namun, tidak semua orang yang terpilih untuk mendapat kelebihan 10 malam terakhir di bulan Ramadhan. Masjid semakin surut dengan jemaah, malam semakin sibuk dengan persediaan menyambut kedatangan Syawal. Hanya segelintir yang menangisi pemergian bulan Tarbiyyah ini.

Demi merealisasikan transformasi diri ini, ada 2 syarat yang perlu dipenuhi. Pertama, ilmu. Kedua, kesungguhan bermujahadah (melawan nafsu). Tanpa kedua-dua faktor ini, amat sukar untuk seseorang merasai rahmat tuhan yang melimpah ruah di bulan yang mulia ini.

Bagaimana saya katakan bulan Ramadhan ini adalah bulan transformasi diri? Sebagaimana kita tahu, pada bulan ini, syaitan dirantai dan yang tinggal untuk mempengaruhi kita adalah nafsu dalam diri. Maka inilah masa terbaik kita menilai di tahap mana nafsu kita berada, ammarah, lawwamah atau mutmainnah, tanpa faktor ketiga iaitu syaitan.

Apabila kita telah ketahui, hendaklah kita insafi dan muhasabah diri. Timbulkan keinginan untuk kembali kepada sifat hamba yang menjadi fitrah kita. Kemudian, bermujahadah melawan nafsu sehingga mencapai tingkat nafsu mutmainnah yang tenang lagi menenangkan. Allah swt menunggu kita di akhir Ramadhan… di hari kemenangan.

end of tunnel

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: