jump to navigation

Kelebihan Fikir July 15, 2009

Posted by abulutfi in Bimbingan.
trackback

berfikir

Nabi s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud, berfikir satu saat lebih afdal (utama) daripada beribadat selama setahun. Kejadian alam yang digambarkan dalam al-Quran juga menuntut kita berfikir bagi mendapatkan hikmah yang tersembunyi, selanjutnya mendekatkan manusia kepada tuhannya.

Pengajaran bukan sahaja dapat dilihat dengan mata apabila melihat keajaiban alam, malah kita juga perlu memerhatikannya pada diri sendiri. Firman Allah s.w.t., “Dan pada diri kamu, maka tiadakah kamu lihat?” Bukan sahaja manusia diciptakan sebagai sesempurna makhluk, tetapi proses kejadiannya juga merupakan satu yang sempurna bagi mereka yang berfikir.bayi

Allah s.w.t. telah mengurniakan manusia dengan aqal untuk berfikir. Ia adalah aset yang sangat berharga yang membezakan kita daripada haiwan dan tumbuhan. Sesungguhnya darjat seorang manusia ditentukan dengan setinggi mana ilmu yang dimilikinya hasil amalan berfikir. Ada manusia yang berilmu tetapi ia tidak faham. Mengapa? Kerana ia tidak berfikir.

Sebagai contoh, kita tahu riba itu haram dan akibat daripada mengambilnya. Kita ada ilmu. Tapi kenapa masih ada orang yang mengamalkan riba? Kita boleh katakan mereka tidak berfikir kerana jika mereka memikirkan apa yang tersirat di sebalik larangan Allah s.w.t., mereka tidak mungkin melanggarnya.

Imam Al-Ghazali ada menyatakan: Ilmu tanpa amal gila dan amal tanpa ilmu sia-sia. Fikir-fikirkan.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: