jump to navigation

Kuliyyah Muhammad Qutb Siri 7 May 3, 2009

Posted by abulutfi in Uncategorized.
trackback

Buku: Salah Faham Terhadap Islam

Bab: Islam dan Perhambaan (bahagian akhir)

Pada dasarnya Islam tidak menyetujui perhambaan sesama manusia. Pelbagai cara ditampilkan Islam bagi menghapuskan perhambaan manusia. Misalnya, membenarkan pembebasan hamba abdi dengan bermacam-macam kaedah. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan-keadaan tertentu, misalnya dalam peperangan (darurat), perhambaan dibenarkan semata-mata untuk membalas tindakan musuh dan ia berakhir apabila keadaan sudah tidak memerlukan tentera Islam mengambil tawanan perang.

Pembebasan hamba sebagaimana yang digalakkan dalam Islam tidak sama seperti yang berlaku di Eropah sebelum Revolusi Pernacis pada abad ke-18. Penulis-penulis Eropah sendiri telah mengakui bahawa pembebasan yang dilakukan di sana semata-mata kerana tekanan ekonomi. Misalnya, perbelanjaan menyara hamba-hamba mereka melebihi pendapatan yang dihasilkan oleh hamba tersebut. Bahkan, ia juga didorong oleh siri-siri pemberontakan yang menuntut agar perhambaan dihapuskan. Ia tidak didorong oleh sifat peri kemanusiaan.

hamba-abdi1

Bahkan sejarah dunia memperlihatkan kepada kita betapa slogan-slogan pemansuhan perhambaan hanya retorik semata-mata kerana apabila perhambaan dihapuskan di Eropah, ia dilakukan pula ke atas masyarakat Afrika (Algeria) dan Asia setelah Perancis, Portugis, Belanda dan negara Eropah yang lain menjalankan misi penjajahan mereka. Di Amerika sendiri, rakyat kulit hitam didiskriminasi dan dipandang hina sehinggalah abad ke-20.

hamba-sex2Dalam Islam, hamba-hamba perempuan hasil tawanan perang dihalalkan untuk disetubuhi oleh tuan mereka sahaja dan jika ia berkehendakkan boleh dinikahi. Mereka dilayan dengan penuh kehormatan. Ini berlainan dengan kaedah yang dilakukan oleh tentera Amerika ketika memasuki negara-negara Asia. Mereka memperlakukan wanita-wanita tempatan seperti pelacur dengan penuh kehinaan. Bahkan, Barat meletakkan pelacuran sebagai satu keperluan dalam masyarakat.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: