jump to navigation

Kuliyyah Ramadan Al-Buti Siri 6 December 19, 2008

Posted by abulutfi in Kuliyyah Ramadan Al-Buti.
trackback

Buku: Fiqh Al-Sirah

Tajuk: Perniagaan Dengan Harta Khadijah dan Perkahwinan Baginda

Saidatina Khadijah adalah seorang hartawan dan saudagar.  Sebelum Nabi SAW diangkat menjadi Rasul, nama Khadijah telah pun terkenal sebagai seorang saudagar yang mulia budi pekerti. Beliau banyak memberi pinjaman modal kepada saudagar-saudagar Arab yang berniaga ketika itu. Kemuliaan akhlak Nabi SAW telah sampai ke telinga Khadijah dan beliau telah mempelawa baginda menjalankan perniagaan dengan hartanya.

Khadijah menghantar pembantu beliau, Maisarah untuk membantu baginda dalam urusan berniaga. Nabi SAW menerima tawaran Khadijah dan berangkat ke negeri Syam bersama Maisarah untuk berniaga. Nabi telah berniaga dengan penuh kejujuran dan hasilnya adalah keuntungan yang berlipat kali ganda.  Semua ini telah dilaporkan kembali kepada Khadijah oleh pembantu beliau, Maisarah. Apabila selesai berniaga, Nabi SAW telah bertemu kembali dengan Khadijah dan menyerahkan semua keuntungan yang sepatutnya dipulangkan kepada Khadijah sebagai pemodal.

Sifat amanah dan akhlak baginda telah menarik perhatian Khadijah. Beliau lantas telah menyatakan hasrat untuk menjadikan Nabi SAW  sebagai suaminya melalui perantara Nafisah binti Manbah. Nabi SAW telah menyambut baik hasrat Khadijah lalu meminta bapa saudara baginda, ‘Amru bin Asad untuk melamar Khadijah. Penerimaan Nabi SAW terhadap hasrat Khadijah bukan kerana harta beliau, tetapi ketinggian budi Khadijah. Bahkan, ketika itu Khadijah adalah seorang janda dan lebih berumur berbanding Nabi SAW.

Perkahwinan baginda bersama Khadijah kekal sehingga akhir hayat Khadijah. Mereka hidup dalam suasana serba sederhana dan bahagia.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: