jump to navigation

Biodata Dr. Said Ramadan al-Buti June 10, 2008

Posted by abulutfi in Tokoh Islam.
trackback

Said Ramadan dilahirkan pada 1929 di perkampungan JIlka, Turki. Appbila beliau berusia empat tahun, beliau telah berpindah ke Damascus, Syria . Pada tahun 1955, beliau bergraduasi dari Universiti Al-Azhar, Mesir dalam bidang keagamaan. Beliau pernah menjadi Dekan di Universiti Damascus pada tahun 1960-an sebelum melanjutkan pengajian di peringkat PhD di Universiti Al-Azhar dalam jurusan undang-undang Islam. Kini, beliau adalah pensyarah di Universiti Damascus dan bergiat aktif di dalam persidangan serta seminar di peringkat antarabangsa.

Sehingga kini, beliau telah menulis tidak kurang dari 40 buku dalam bidang kesusasteraan, falsafah, sosiologi dan keagamaan. Kecerdasan inteleknya terserlah di dalam kuliah-kuliah dan ceramah yang disampaikan di serata Syria. Sebagai seorang ahli akademik, beliau juga menganggotai Majlis Tertinggi Akademi Oxford, England dan ‘Royal Society of The Islamic Civilisation Researches’ yang berpusat di Amman, Jordan. Antara buku beliau yang terkenal adalah Fiqh Sirah yang menjadi rujukan di seluruh dunia.

Advertisements

Comments»

1. anwar al-indonisi - March 9, 2011

saya sangat mengagumi Dr. Bouti tapi saya mensayangkan ada pihak-pihak yang memanfaatkan Dr. bouti untuk kelompoknya, saya pernah membaca disitus ada ustadz yang bilang beliau ikhwanul muslimin, jelas ini adalah pembohongan atas diri beliau, beliau adalah seorang sunnu yang bermadzhab syafi’i dan tidak setuju dengan pergerakan ikhwanulmuslimin karena menurut beliau ada perbedaan antara dakwah dengan harokah/pergerakan. hal ini bisa dilihat dari karangan 2 beliau khususnya yang berjudul Al -Jihad.

al faraghly - June 15, 2011

setahu ana beliau kader ikhwanul muslimin kok.. dan beliau adalah menantu Imam Hasan Al Banna – Mursyid ‘am Ikhwanul Muslimin

Noris Isma - July 26, 2011

boleh berikan pandangan Syeikh Said Ramadhan tentang bid’ah?

MADANG DOLAN - March 24, 2013

KAMU ORANG HARUS BANYAK BACA BACA LAGI YAH……………

2. ammaryusop - February 9, 2012

said ramadan al buti bukan menantu imam hasan al-banna.ada perbedaan antara said ramadan dan said ramadan al buti.said ramadan menantu hasan al-banna sudah meninggal dunia pada tahun 1995..boleh rujuk http://www.trueknowledge.com/q/biography_of_said_ramadan

3. aswaja - October 18, 2012
4. adam - March 7, 2013

boleh berikan methodologi Sa’id Ramadhan mengenai konsep fiqh sirah

5. gfg - March 23, 2013

alfatihah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: