jump to navigation

Kuliyyah Muhammad Qutb Siri 5 April 10, 2008

Posted by abulutfi in Kuliyyah Muhammad Qutb.
trackback

Bab: Islam dan Perhambaan (sambungan)

Mungkin kita tertanya-tanya mengapa Islam tidak dengan tegas menghapuskan dasar-dasar perhambaan? Persoalan ini dijawab oleh Dr. Muhammad Qutb berdasarkan faktor-faktor berikut:

Pertama: Perhambaan telah menjadi satu sistem sosial dan ekonomi yang lumrah ketika Islam muncul di bumi Arab. Langkah penghapusan sistem tersebut perlu dilakukan secara beransur-ansur. Ia tidak wajar dilakukan dalam sekelip mata malah memerlukan tempoh yang lama. Penghapusan amalan perhambaan hampir sama dengan kaedah penghapusan arak, cuma amalan perhambaan lebih lama bertunjang dalam hidup masyarakat ketika itu.

Kedua: Islam hanya menggariskan peraturan-peraturan berkaitan masalah dasar. Bagi masalah-masalah yang tidak dasar dan sentiasa berubah-ubah mengikut peredaran masa, Islam menetapkan garis umum agar manusia dapat mengadaptasi mengikut kesesuaian ketetapan tersebut. Samalah juga dengan masalah perhambaan. Islam meletakkan garis umum agar lambat-laun manusia akan menghapuskan sistem tersebut secara sukarela.

Ketiga: Agama Islam diturunkan bukan untuk mengubah tabiat manusia yang telah sekian lama bertunjang dalam diri. Sebaliknya ia diturunkan untuk mendidik manusia dalam batas-batas fitrah manusia. Justeru, agama ini mampu memajukan manusia tanpa sebarang paksaan yang boleh mengundang pemberontakan jiwa.

Sejarah Amerika Syarikat dalam usaha pembebasan hamba abdi memperlihatkan akta yang membebaskan hamba abdi di sana tidak mampu untuk hidup sebagai seorang yang merdeka. Pengisytiharan pembebasan oleh Presiden Abraham Lincoln tidak menyelesaikan masalah kerana hamba-hamba yang telah dibebaskan kembali kepada tuan mereka. Ini kerana walaupun jasad mereka bebas tetapi jiwa mereka masih jiwa hamba.

Comments»

1. zul - April 14, 2008

salam

blog yg bagus!

perhambaaan zaman moden skrg masih berlaku..tp dlm bentuk perhambaaan nafsu..puja hiburan,puja syhwat, puja material , puja duit


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: