jump to navigation

Kuliyyah Ramadhan Al-Buti Siri 4 April 3, 2008

Posted by abulutfi in Kuliyyah Ramadan Al-Buti.
trackback

Buku: Fiqh Al-Sirah 1

Tajuk: Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W.

quran.jpg

Nabi Muhammad S.A.W. lahir pada 12 Rabiul Awal pada Tahun Gajah. Pada Tahun Gajah tersebut telah berlaku satu peristiwa yang tercatat dalam Al-Quran iaitu bala tentera Abrahah Al Asyram yang cuba memusnahkan Ka’bah di Kota Makkah. Namun, percubaan Abrahah menemui kegagalan apabila Allah mengutus burung-burung Ababil untuk memusnahkan tentera bergajah Abrahah.

 

Allah telah mentakdirkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W. dilahirkan sebagai anak yatim. Ayah baginda telah kembali ke rahmatuLlah ketika baginda masih di dalam kandungan ibunya. Halimah binti Abi Zuwaib, seorang perempuan dari Bani Sa’d Bakr telah menjadi ibu susuan Nabi.

 

Menurut ahli sirah, sebelum ketibaan Nabi ke perkampungan Bani Sa’d, kampung tersebut sedang mengalami kemarau yang dahsyat. Namun, sebaik sahaja Nabi sampai ke rumah Halimah di kampung tersebut, kemarau yang selama ini membuatkan tanaman kering kontang berubah wajah. Pohon-pohon kembali menghijau dan uncang-uncang haiwan ternakan telah penuh dengan susu.

 

Ketika baginda bersama Bani Sa’d inilah perutnya telah dibedah oleh malaikat Jibril. Ibu baginda pula telah wafat ketika baginda berusia enam tahun. Oleh itu, datuk baginda iaitu Abdul Mutallib telah memelihara baginda. Hayat Abdul Mutallib tidak lama apabila tidak berapa lama selepas itu beliau pula meninggal dunia. Bapa saudara Nabi, Abu Talib mengambil alih peranan Abdul Mutallib sebagai penjaga Nabi.

 

Keadaan hidup Nabi yang yatim piatu adalah satu hikmah yang tidak kelihatan sehinggalah baginda dilantik menjadi Rasul. Ia disusun sedemikian rupa agar tiada sesiapa boleh menaruh sangkaan buruk terhadap dakwah Nabi. Jika ibu bapa dan datuk baginda masih hidup dan membesarkan Nabi sendiri, tentulah masyarakat Jahiliyyah akan menuduh dakwah baginda telah dipengaruhi oleh keluarga baginda yang mempunyai kedudukan tinggi di Makkah.

 

Bapa saudara baginda, Abu Talib pula tidak pernah memeluk Islam sehinggalah beliau meninggal dunia. Susur-galur kehidupan baginda yang agak terasing dari keluarga Abdul Mutallib juga tidak memungkinkan baginda terpengaruh dengan sifat cintakan harta dan pangkat.

 

Selain itu, tanda-tanda kerasulan Muhammad S.A.W. ternyata apabila baginda berada di perkampungan Al Sa’diyyah. Suasana kemarau bertukar menjadi ladang-ladang yang hijau. Ini selari dengan firman Allah yang bermaksud “Dan tidak Kami utuskan engkau (Muhammad) melainkan sebagai rahmat untuk alam sejagat” (Al-Anbiya’:21)

 

Perut Nabi yang dibedah oleh malaikat Jibril juga merupakan tanda-tanda kerasulan baginda yang nyata. Mengapa Allah mempertontonkan peristiwa ini kepada kanak-kanak lain yang sedang bermain-main dengan baginda ketika itu? Ini adalah pengisytiharan secara terang-terangan oleh Allah berkenaan kerasulan Nabi Muhammad S.A.W. dan sebagai persediaan baginda untuk menerima wahyu kelak.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: