jump to navigation

Kuliyyah Ramadan Al-Buti Siri 3 September 18, 2007

Posted by abulutfi in Kuliyyah Ramadan Al-Buti.
trackback

Buku : Fiqh As-Sirah 1

Tajuk : Saki Baki Agama Hanif dalam Jahiliyyah Arab (sambungan)

Berlatar belakangkan fakta bahawa sebelum kedatangan Nabi Muhammad s.a.w. masih terdapat saki-baki ajaran Nabi Ibrahim a.s., maka sesetengah orang mengatakan ada kemungkinan telah timbul satu kesedaran untuk memberontak dari cara hidup jahiliyyah mereka yang menyebabkan Islam mudah diterima oleh masyarakat Arab ketika itu. Sheikh Ramadan Al-Buti menidakkan andaian bahawa seruan Nabi s.a.w. diterima kerana masyarakat telah mula muak dengan kehidupan yang penuh dengan kesyirikan dan ingin kembali kepada satu cara hidup yang lebih murni. Hujah beliau adalah kerana pada zaman Nabi diutus kepada masyarakat di Semenanjung Arab adalah zaman di mana manusia paling jauh daripada petunjuk seorang Nabi dan hidayah Allah.

Andaian para orientalis barat tersebut tidak lain hanyalah untuk menidakkan Kenabian Muhammad s.a.w. Mereka hanya mahu mencari alasan dan dalil agar dakwah Nabi Muhammads.a.w. dilihat sebagai satu kebetulan yang tiba pada masa dan tempat yang sesuai dengan keadaan masyarakat ketika itu. Hakikatnya Islam diterima dengan mudah kerana kandungan agama itu dan mukjizah Nabi s.a.w. selaku Rasul utusan Allah s.w.t.

Antara mereka yang cuba menidakkan Kerasulan Muhammad s.a.w. adalah Gibb. Gibb di dalam bukunya yang diterjemah ke dalam bahasa Arab, ‘Bunyatul Fikrid-Dini’, mengatakan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. telah memerhati dan mengkaji budaya masyarakat Arab. Dengan demikian baginda cuba memasukkan unsur agama ke dalam upacara-upacara jahiliyyah yang sedia diamalkan oleh masyarakat Arab.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: