jump to navigation

Pesan As-Syahid Dr. Abdullah Azzam November 28, 2006

Posted by abulutfi in Bimbingan.
trackback

As-syahid pernah berpesan, “Menghentikan jihad sejenak sama ertinya dengan menghentikan gerak laju deen Allah dalam kehidupan ini.”

Kata-kata as-syahid sudah tentunya bukan datang dari teori atau falsafah yang dipelajari dari mana-mana universiti atau pondok tetapi hasil pengalaman dan pengamalan beliau di medan jihad. Beliau terkenal dengan pengorbanannya di bumi Afghanistan menentang penjajahan Russia bersama-sama pejuang Mujahideen. Walaupun beliau mempunyai PhD dan pernah menjadi pensyarah, beliau meninggalkan segala-galanya untuk menyahut seruan Allah dan syurga yang menanti. Benarlah pendapat Sa’id Hawwa, jika ada rukun Islam keenam, jihad adalah yang paling layak menduduki tempat itu. Mungkin inilah yang difahami oleh as-syahid Abdullah Azzam.

Namun, hari ini kita lihat ramai pemuda-pemudi sudah tidak menghiraukan sama ada Islam dijadikan teras hidup atau sekadar hiasan di kad pengenalan diri. Jihad ditinggalkan, dunia dikejar. Apakah yang mereka tidak faham mengenai jihad? Ke mana hilangnya semangat jihad dalam diri pemuda dan pemudi Islam?

Jihad tidak boleh dipandang dalam skop yang kecil, malah perlu difahami bahawa terdapat banyak ruang untuk berjihad pada zaman serba moden ini. Jihad dengan tulisan, jihad mendidik anak-anak, jihad membina empayar perniagaan Islam dan banyak lagi. Jihad boleh menjelma dalam pelbagai sudut kehidupan asalkan kita mahu dan tahu bagaimana.

Jihad perlukan perancangan yang rapi, kerjasama yang ampuh, persefahaman yang jitu dan istiqomah dalam setiap gerak kerja. Jika jihad hanya bertakhta di hati tetapi anggota tidak pernah mengamalkan jihad, kita masih jauh dari matlamat. Oleh itu, umat Islam, khususnya pemuda dan pemudi, wajar menanamkan cita-cita untuk berjihad agar gerakan deen ini tidak berhenti. Setiap detik berharga. Setiap nafas diambil kira…

Comments»

1. Willi Al Milirani - November 2, 2007

Assalamu’alaikum Wr.Wb.
Ba’da Tahmid wa Shalawat

Allahu Akbar
Semoga Allah SWT mencurahkan keselamatan bagi kaum Mukmin diseluruh dunia yang mau mengorbankan segala apa yang dimilikinya untuk Allah Swt. wa bil khusus As Syaheed Dr.Abdullah Azzam semoga Allah merahmatinya.
“Wahai saudaraku yang mulia:
Rasulullah Saw bersabda:
“Ada tiga golongan yang Allah pasti menolong mereka,seorang mujahid fi sabilillah,orang yang menulis hutangnya dengan niat melunasinya dan orang yang menikah agar terjaga harga diri dan kehormatannya”.(HR.Ahmad,Tirmidzi dan An-Nasai dishahihkan oleh Al Hakim dan disepakati oleh imam Adz-Dzahabi.)
Semoga Allah selalu memberikan pertolonganNya pada para mujaheed Islam yang membela dien ini dengan ikhlas. dan semoga Allah selslu meluruskan niat mereka.Amin

2. Hafidz - January 22, 2008

Yaa allah terangilah hati ini, ampunilah bapak ibuku. Kuatkanlah ak sembuhkanlah ak, lindungilah ak dr syetan yg terkutuk.Amin


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: