jump to navigation

Kuliyyah Muhammad Qutb Siri 3 November 26, 2006

Posted by abulutfi in Kuliyyah Muhammad Qutb.
trackback

Bab: Islam dan Perhambaan

Antara isu yang sering dimainkan oleh orientalis Barat ialah bagaimana Islam boleh mendabik sebagai agama yang sesuai sepanjang zaman sedangkan ia masih menghalalkan penghambaan. Adakah Allah selamanya ingin membahagikan manusia kepada golongan tuan dan hamba? Seandainya tidak, mengapakah Islam tidak mengharamkan secara tegas di dalam al-Qur’an sebagaimana ia mengharamkan arak, judi dan riba?

Sememangnya seluruh ajaran Islam adalah bertujuan membebaskan manusia keseluruhannya dari perhambaan sesama manusia. Untuk memahami hakikat ini, kita perlu mengimbau sejarah penghambaan yang berlaku di Barat itu sendiri. Apabila dibandingkan antara Islam dan Barat, kekejaman penghambaan yang berlaku di Rom purba tidak pernah berlaku dalam sejarah Islam. Sebagai buktinya, dalam tradisi Rom purba, hamba abdi tidak sedikitpun mempunyai hak selaku manusia. Penghambaan hasil dari penaklukan dan perluasan empayar adalah semata-mata untuk membolehkan orang Rom hidup dalam kemewahan dan kerakusan nafsu.

Pada zaman tersebut, hamba abdi terpaksa bekerja di ladang-ladang dengan kaki dibelenggu rantai yang berat. Mereka diberi makanan sekadar untuk melapik perut. Bahkan kaum hamba abdi disebat dengan ganas dan terpaksa tidur di dalam penjara-penjara gelap yang busuk dan kotor.  Kadang-kala satu bilik penjara dimuatkan sehingga 50 orang hamba. Namun, mungkin yang paling kejam adalah apabila hamba-hamba tadi dipaksa menyertai pertandingan di mana hamba-abdi disuruh membunuh sesama sendiri. Acara pertandingan yang menjadi gilaan pembesar dan rakyat ketika itu dipenuhi dengan tepuk sorak dan ketawa hilai apabila hamba-hamba yang bertanding sesama sendiri membunuh lawannya.

Tuan kepada hamba mempunyai hak mutlak ke atas hambanya sama ada untuk menyiksa, menghina atau membunuh mereka sesuka hati. Sedihny, hamba-hamba ini tidak ada hak untuk mengadu di sisi undang-undang. Senario yang hampir sama juga berlaku di Parsi, India dan neger-negeri lain.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: