jump to navigation

Kuliyyah Muhammad Qutb Siri 2 October 14, 2006

Posted by abulutfi in Kuliyyah Muhammad Qutb.
trackback

Tajuk: Salah Faham Terhadap Islam
Bab: Adakah Agama Sudah Lapuk? (Siri 2)
Islam juga membebaskan manusia daripada penghambaan terhadap hawa nafsu. Keinginan nafsu tidak akan kenyang. Semakin ia dilayan, ia akan semakin rakus ibarat mengejar fatamorgana di padang pasir. Akhirnya, manusia itu sendiri akan menurunkan darjatnya ke taraf haiwan kerana tidak menggunakan panduan aqal, tetapi mengikut nafsunya.

Namun, pembebasan daripada keinginan nafsu tidak bermaksud Islam menganjurkan umatnya supaya hidup seperti paderi-paderi yang tidak boleh berkahwin sama sekali kerana ia menyalahi fitrah manusia. Islam cuma tidak menggalakkan umatnya diperhambakan oleh nafsu, tetapi Islam menganjurkan hidup secara sederhana.

Menurut Dr Muhammad Qutb lagi, tujuan Islam diturunkan juga adalah untuk membebaskan manusia daripada kepercayaan-kepercayaan tahyul dalam bentuk kepercayaan kepada tuhan-tuhan palsu, dongeng-dongeng Yahudi dan khurafat puak gereja Kristian. Islam menyuruh penganutnya menggunakan aqal tanpa menimbulkan menimbulkan pertentangan antara aqal dan agama atau antara sains dan agama. Dengan kefahaman tentang tujuan-tujuan ini, jelaslah bahawa Islam diturunkan agar ia kekal relevan merentas zaman.

Berkenaan perkara khurafat, Dr Muhammad Qutb menegaskan bahawa antara khurafat yang paling menyesatkan ialah khurafat berkaitan sains yang menganggap sesuatu yang tidak dapat diukur atau dikaji oleh sains adalah bohong belaka. Sebagai bukti dakwaan beliau, sains masih lagi tidak dapat membuktikan banyak fenomena ganjil, namun diterima oleh manusia seperti wujudnya ‘telepathy’ atau ‘telekinesis’

Justeru, menurut beliau lagi sains sahaja bukanlah pengukur kepada ketamadunan kerana kita dapati hari ini sains telah membawa manusia ke arah kemajuan tetapi jiwa manusia terus tenggelam dalam kenikmatan syahwat. Sebagai contoh, Amerika Syarikat dianggap maju tetapi keadaan sosialnya merudum dengan teruk sekali. Islam meletakkan ukuran kepada ketamadunan ialah apabila manusia berjaya menakluki keinginan nafsunya.

Apakah kita tidak mengkaji sejarah empayar-empayar terdahulu? Faktor kehancuran empayar-empayar besar dahulu adalah kerana mereka tunduk kepada nafsu. Zaman kebelakangan ini juga kita dapati apabila manusia mengambil nafsu mendahului aqalnya, tanah air sendiri tidak mampu dipertahankan. Contohnya Perancis dalam perang dunia kedua telah menyerah kalah dengan relanya di awal peperangan kerana mereka telah tenggelam ke dalam lautan nafsu.

Hakikatnya Islam adalah agama yang praktikal. Ia merangkumi bidang kerohanian, sosio-politik, ekonomi, perundangan dan sains teknologi. Islam mengimbangkan antara keperluan fizikal, aqal, nafsu dan roh, antara keperluan masyarakat dan individu, antara ekonomi dan kemanuisaan. Ia mempunyai peraturan masyarakat dan sistem ekonomi tersendiri yang mengambil jalan tengah antara sistem komunisma (berpusat kepada kepentingan individu) dan sistem kapitalisma (berpusat kepada kepentingan umum) .

Islam juga telah membuktikan bahawa dunia yang penuh dengan perselisihan antara kaum dapat diamankan dengan keadilan Islam. Ini terbukti dengan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “…patuhilah kepada pemerintah kamu walaupun dia seorang hamba Habsyi yang berkepala seperti buah anggur (kerinting) selama ia memerintah menurut kitab Allah.” Islam menyelesaikan perbalahan kaum dengan memberi keutamaan kepada syariat Islam, bukan keutamaan kepada kaum kerabat atau bangsa.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: