jump to navigation

Tazkiran Ramadhan: Perubahan October 11, 2006

Posted by abulutfi in Bimbingan.
trackback

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas Rasul junjungan, Muhammad SAW, para sahabat serta keluarga baginda.

Muslimin & muslimat yang dikasihi,

Apakah faktor yang membuatkan seseorang itu berubah ke arah yang lebih baik? Mampukah perubahan paradigma dilakukan tanpa hidayah Allah.?

Hidayah itu hanyalah milik Allah. Kita tidak dapat mengawalnya. Namun, usaha untuk berubah adalah atas diri kita sendiri. Dalam al-Qur’an, Allah telah menegaskan bahawa Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan dia mengubah apa yang ada dalam dirinya terlebih dahulu.

Imam al-Ghazali telah mencadangkan agar seseorang yang mahu berubah ke arah kebaikan bermula dengan memaksa diri sendiri. Paksa diri menerima kebaikan dan lama-kelamaan, ia akan menjadi sebati dalam diri. Beliau mengambil contoh amalan berzikir. Untuk membiasakan diri agar sentiasa berzikir nama-nama Allah, paksa diri terlebih dahulu. Tidak mungkin seseorang secara tiba-tiba mempunyai tabiat suka berzikir. Maka, latihan yang berterusan harus dilakukan.

Kaedah yang telah disyorkan beliau sesuai dengan kajian beliau bahawa akhlak adalah sesuatu sifat yang sebati dalam diri. Sifat-sifat ini perlu dipupuk secara serius. Lama-kelamaan ia akan berkembang menjadi akhlak pada diri seseorang. Akhlak yang baik inilah yang membimbing manusia dalam setiap tingkah lakunya.

Perubahan yang sering ‘ditunggu-tunggu’ sesetengah orang, terutamanya dalam bulan Ramadhan ini tidak akan datang dengan sendiri tanpa kemahuan. Apabila manusia mahu, dia akan melakukan. Bak kata bijak pandai, “Jika mahu seribu daya, jika tidak mahu seribu dalih.” Mahu sahaja tidak mencukupi untuk berlaku perubahan. Kita juga perlu tahu bagaimana cara untuk berubah. Jika kita tidak tahu juga, barangkali kita tidak mahu.

Pokoknya, perubahan datang dari diri sendiri. Semasa menjadi ahli Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) di sekolah dahulu, saya selalu diingatkan “bantu diri untuk bantu orang lain“. Bila besar, saya diingatkan pula, “untuk keadaan berubah, anda mesti berubah terlebih dahulu.”

Bila kita nak berubah? Tepuk dada, tanyalah diri.

Wallahu a’lam.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: