jump to navigation

Kuliyyah Dr.Said Ramadan Al-Buti Siri 1 October 3, 2006

Posted by abulutfi in Kuliyyah Ramadan Al-Buti.
trackback

Tajuk: Fiqh Al-Sirah

Bab: Rahsia Pemilihan Semenanjung Arab Sebagai Tapak Pancaran Islam

Sebelum mencungkil lebih jauh rahsia pemilihan semenanjung Arab, Al-Buti memfokus bab ini kepada bangsa atau tamadun yang wujud di sekitar tanah Arab ketika itu. Empayar Rom dan Parsi adalah dua kuasa besar ketika itu. Manakala Tamadun Greek dan India tidak kurang hebatnya.

Parsi adalah sebuah negara yang menjadi medan pertembungan pelbagai ideologi dan falsafah. Negara yang terdiri daripada penganut agama Majusi ini menggalakkan perkahwinan antara lelaki dengan ibunya, anak perempuannya atau adik-beradik perempuannya. Selain itu, wanita juga dijadikan sebagai hak milik bersama.

Negara Rom pula, walaupun mempunyai angkatan tentera yang hebat dan berjaya menjajah banyak negara jirannya, berada dalam keadaan kucar-kacir. Pembesarnya hidup dalam kemewahan sementara rakyatnya diperas dengan cukai yang sangat tinggi. Ini mengakibatkan keadaan ekonomi Rom merosot.

Negara Greek dan India ketika itu juga telah tenggelam di dalam kepercayaan khurafat serta kemerosotan akhlak yang dahsyat. Segala kekalutan yang menimpa kuasa-kuasa besar tersebut tidak lain kerana kemajuan tamadun yang berasaskan materialisma semata-mata dan mengenepikan peranan akhlak.

Walaupun semenanjung Arab dikelilingi oleh kuasa-kuasa besar yang huru-hara, ia kekal sebagai satu kawasan yang terpencil dari kemewahan dan kemajuan. Kawasan semenanjung Arab boleh disifatkan sebagai ‘bahan mentah’ yang belum pernah dicorak oleh mana-mana acuan. Mereka hidup dalam kejahilan.

Orang Arab ketika itu jahil dan mengamalkan adat yang jelas menunjukkan kejahilan mereka. Contohnya, demi menjaga maruah mereka sanggup menanam anak perempuan hidup-hidup dan berperang sesama sendiri. Mereka hanya memerlukan suntikan pengetahuan untuk memimpin mereka ke jalan yang benar.

Al-Buti berpendapat, memberi petunjuk kepada orang yang sedang mencari-cari kebenaran lebih mudah kerana mereka tidak berbangga-bangga dengan falsafah dan tamadun yang mereka miliki. Malah mereka tidak pernah mempunyai tamadun!

Keadaan yang telah dijelaskan menghindar syak wasangka manusia terhadap Nabi Muhammad SAW bahawa dakwah yang disampaikan oleh baginda diambil dari tamadun dan kitab-kitab lama. Mana mungkin sedangkan semenanjung Arab ketika itu tiada tamadun dan penduduknya jahil, tidak tahu membaca dan menulis.

Apabila Islam muncul di tengah-tengah kejahilan manusia tersebut, jelas kelihatan mukjizat Nabi dan kehebatan agama Islam yang dibawa baginda. Selain itu, hikmah yang lain adalah kerana di lembah inilah juga terbitnya seruan Islam kali pertama oleh Nabi Ibrahim AS. Maka, amatlah sesuai apabila Nabi yang terakhir juga diutus ke kawasan yang sama.

Kedudukan strategik negara Arab juga memudahkan penyebaran agama Islam. Ini terbukti di zaman Khulafa ar-Rashidin. Akhir sekali, hikmah diturunkan Islam di semenanjung Arab adalah kerana bahasa perantara iaitu bahasa Arab sangat istimewa dan seni berbanding bahasa-bahasa lain.

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: